Punasolun uutisia

Instapropaganda tulee – oletko valmis?

”Tehdäänkö yhdessä Suomesta parempi paikka Jenni Karjalainen?”, käyttäjä presidentinvaalit kommentoi Instagram-kuvaani, jossa esiintyy pahvinen Merja Kyllönen. Profiilin takaa paljastuu käyttäjätili, joka vaikuttaa kuvauksen perusteella neutraalilta presidentinvaaleihin keskittyvältä käyttäjältä, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua presidentinvaalien keskeisistä teemoista ja ehdokkaista. Kuitenkin tilillä esiintyy vain Laura Huhtasaaren vaalikuvia ja muu sisältö muodostuu teksteistä, meemeistä ja mv-lehden kaltaisista vastamedioista poimituista kuvankaappauksista, joiden teemoina ovat ilmastonmuutoksen kieltäminen, punavihreiden dissaaminen, Trump ja rajat kiinni. Sisältö on kuitenkin lähinnä provosoivaa tai vihjailevaa selkeän asiattoman sijaan, joten ilmiantamisen sijaan annan kommentin olla ja unohdan koko tilin. Kunnes viikon päästä saan uuden kommentin käyttäjältä poliitikko: ”Tehdäänkö yhdessä Suomesta parempi paikka Jenni Karjalainen?”

Jatka lukemista ”Instapropaganda tulee – oletko valmis?”

Vahva olut ja kansan kahtiajako

Eduskunta siunasi vahvojen oluiden ja siidereiden tulon maitokappoihin joulun alla. valtamedian toimittajat jatkoivat päivystystään kauppojen olut-, limuviina ja siiderihyllyjen ympärillä odotellen 1960-luvun kaljaryntäyksen uusiutumista. Taisivat pettyä, kun kansa ei rynnännytkään oluthyllyille.

Poliitikot, oluttehtaiden myynnin edistäjät ja heidän lakeijansa valtamedia ovat taitaneet menettää tuntuman kansan syvien rivien tuntoihin. Ihmisten enemmistö ei juoksekaan alkoholiprosenttien perässä, niin kuin propagandamestarit ovat kuvitelleet.

Hesari paljastikin 12.1. numerossaan uuden nuorten aikuisten megatrendin. Alkoholittoman oluen ravintolakulutus kasvoi vuonna 2017 peräti 25%. Myös kaupoissa kasvaa alkoholittoman oluen myynti. Onko niin, että kansan enemmistö onkin jo kantapään kautta oppinut, että alkoholin liian runsas käyttö ei ole hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille?

Jatka lukemista ”Vahva olut ja kansan kahtiajako”

Muovijäte tulee lautasellemme

Merissämme on arviolta 270 000 tonnia muovijätettä ja lisää kertyy päivittäin. Muovijäte ei ole vain esteettinen riesa ja turistirannikoiden vitsaus, vaan uhka koko ekosysteemille. Suurin osa muovista päätyy mereen mantereilta. Vaikka et olisi eläessäsi käynyt meren äärellä olet saattanut osaltasi kasvattaa muovin määrää. Kemikaalien muoviset pienhiukkaset ja esimerkiksi muovista valmistetuissa kankaista pesussa irtoavat muovihiukkaset ovat suurimpia uhkia ekosysteemille. Siksi fleece-kangas taannoin valittiinkin vuoden turhakkeeksi.

Pieninä hiukkasina mereen joutunut tai hienoksi hioutunut muovi kertyy niin lintujen,kalojen kuin aivan pienimmänkin merenelävän sisuksiin. Planktoninsyöjät pieneliöistä valaisiin luulevat meressä lilluvia muovilauttoja kasviplanktoniksi ja täyttävät vatsansa sillä. Muovi kertyy elimistöön ja ravinnolle ei enää löydykään tilaa. Ravintoketjussa muovi kertyy jo joka tasolla elimistöön ja päätyy myös omille lautasillemme. Me olemme paitsi ongelman alku, myös ravintoketjun toinen pää. Vaikka me olemme kaukana kuumista hiekkarannoista ja muoviin takertuneista kilpikonnista ongelma on lähellä. Myös muutenkin pahoinvoivaa Itä-merta rasittaa muovijätteen määrä.

Jatka lukemista ”Muovijäte tulee lautasellemme”

Hyvinvointiyhtymää vaadittiin perääntymään vammaispalvelujen heikennyksistä

Vammaisjärjestöjen ja Joukkovoima Lahden lähetystö luovutti perjantaina 12.1 hyvinvointiyhtymän edustajille yhdeksän vammaisjärjestön ja yli 500 kuntalaisen vetoomuksen vammaisten palveluiden heikennysten peruuttamisesta. Hyvinvointiyhtymän puolesta adressin vastaanottivat toimialajohtaja Mika Forsberg ja tulosaluejohtaja Pirkko Valtanen. Adressin luovuttaneessa lähetystössä olivat mukana Ritva Korhonen, Juhani Kuntonen, Satu Salmi, Marjatta Kangas, Elvi Nieminen, Satu Hannola ja Seppo Korhonen.

Monilta vammaisilta, on evätty aiempi oikeus henkilökohtaiseen avustajaan. Perusteluna on käytetty mm. ”yhdenvertaisuutta” muiden ikäihmisten kanssa, jolloin ei enää huomioida vammaispalvelulaissa määriteltyä vammaisen erityistarpeita. Perustelut ovat mitä eriskummallisimpia. Milloin vammainen on käyttänyt avustajan palveluita liian paljon ja milloin liian vähän. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen vastaisesti henkilökohtaisen avustajan palvelut on evätty mm. sokealta kuntalaiselta.

Jatka lukemista ”Hyvinvointiyhtymää vaadittiin perääntymään vammaispalvelujen heikennyksistä”

Aktiivimallin asenneongelma

Keskustelu aktiivimallista käy kuumana. Jo yli satatuhatta kansalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan aktiivimallin kumoamista. Aktiivimallissa työttömyysturva alenee 4,65 prosenttia jos aktiivisuuden kriteerit eivät täyty 3 kuukauden tarkastelujakson aikana. Työttömyys on vaikea yhteiskunnallinen ongelma, joka hallituksen mukaan on ratkaistavissa rankaisemalla. Rankaisumallissa ei ymmärretä sitä, että työttömällä on erittäin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa työllistymiseen, josta päättää työnantaja. Esimerkiksi pitkien etäisyyksien Lapissa työttömän on lähes mahdotonta saavuttaa lain edellyttämää aktiivisuutta. Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen taas peräänkuuluttaa työttömien muuttamista työn perässä, sillä hyvinvointirevohkaan ei kuulemma ole varaa. Kaikki me tiedetään, ettei asuntovelallisen ja perheellisen työttömän ole niin yksinkertaista alkaa pakkaamaan kamoja epävarman työn perässä. Työ, kun nykyisin on kaikkea muuta kuin varmaa. Työllistämistä edistäviin ”aktiivisuuden kriteerit” täyttäviin palveluihin osallistuminenkaan ei ole työttömän itsensä päätettävissä, vaan viranomaisten vastuulla. Te-toimistojen aliresursointi ja palvelujen rajallisuus ei auta rankaisumallista kärsivää työtöntä.

Jatka lukemista ”Aktiivimallin asenneongelma”

Nyt on Merjan aika!

Merja Kyllönen Suomussalmen Alanteen Pirtillä 
avaamassa Via Kalevala tapahtumaa kesällä 2017

Nyt on Merjan aika

Parin ensimmäisen presidentinvaalikeskustelun perusteella näyttää siltä, että ainoaksi vakavasti otettavaksi haastajaksi istuvalle presidentille voisi nousta Merja Kyllönen. Ilta-Sanomien Hannu Vesala vihjaa tähän mahdollisuuteen arviossaan 16.12. Hän toteaa Merjan olevan taitava sanaseppo ja pressan vaaliehdokkailla on hänen mukaansa ”tuhannen taalan paikka palauttaa suomalaisille, millaisilla vaihtoehtoisilla tavoilla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa voidaan tehdä”.

Merja-ilmiö syntyi jo kerran, kun hänet Vasemmistoliiton tuon ajan gallup kannatusta suuremmalla äänimäärällä äänestettiin Mepiksi. Hän on tehnyt vaihtoehtoista EU-politiikkaa osana EU-maiden vasemmistorintamaa EU-parlamentissa.

Merjasta on kasvanut uskottava EU-humanismin äänitorvi osana nousevaa ylikansallisen pääoman vastaista EU-maiden vaihtoehtoliikettä. Tämä liike on tehnyt jo merkittäviä läpimurtoja useissa EU-maissa. Näyttävimmin näin on tapahtunut Kreikassa, mutta EU-vasemmiston on vahvistunut myös mm Espanjassa ja viimeksi Ranskan pressan vaaleissa. USA:ssa pitkän linjan sosialisti Sanders teki pressan vaaleissa jotain sellaista, mihin ei olisi takavuosina uskottu.

Globalisoituneen digipääoman orjuuden otteen vahvistuminen kaikkialla maailmassa suorastaan huutaa eturiviin poliitikkoja, joiden taakse ihmiskunnan enemmistö voisi ryhmittyä uudeksi kansojen vapautusliikkeeksi ylikansallisten keinottelijoiden armeijaa vastaan. Julkisuuteen ylikansallisen ”nettikapitalismin” vallan lonkeroiden ja kansallisvaltioiden epätoivoisten rajoitusyritysten kipupisteet ovat tulleet tutuiksi yksittäisinä vuotoina. Wikileaks ja Edward Snowdenin vuodot ovat, tunnetuimpia, mutta omiakin ”pikkuvuotoja” taitaa olla kehkeytymässä jo kärjistyneen Hesarin ja presidentin kanslian välisen nokittelun perusteella.

Jatka lukemista ”Nyt on Merjan aika!”

Vasemmistoliitto kasvaa ja uudistuu

Puolueeseen kuuluminen on yhä harvinaisempaa. Jäsenmäärät perinteisissä puolueissa laskevat, mutta Vasemmistoliitto on onnistunut kasvattamaan jäsenmääräänsä ennätystahtia yli 11000:n jäsenen. Merkillepantavaa on että puolet jäsenistöstä on liittynyt vuoden 2011 jälkeen. Vasemmistoliiton jäsenyys ei selvitysten mukaan periydy, vaan jäseneksi liitytään omana valintana.

Vasemmistoliiton jäsenistön perusta on ollut suurten ikäluokkien, nyt 65-75-vuotiaissa jäsenissä, joista suurin osa on miehiä. Nyt puolueeseen liittyvät pääasiassa 30-40 vuotiaat naiset joskin kaiken kaikkiaan uusien jäsenten ikäjakauma on kaikkea 18 ja yli kuudenkymmenen väliltä. Uusi ikäluokka näkyy myös toiminnassa ja haastaa vapaaehtoisuuteen nojautuvan puolueorganisaation ottamaan uudet tulijat vastaan. Kokoukset ja toritapahtumat vetävät eläkeläisiä. Uudet sukupolvet haluavat toimia suoremmin ja tavata vapaamuotoisemmin.

Torilla näkyy Vasemmistoliiton perinteinen kannattajakunta

Jäsenmäärän kasvusta huolimatta erityisesti PäijätHämeessä on ollut haastetta saada ehdokkaita kuntavaaleihin. Vasemmistoliiton haaste onkin saada aktivoitua uudet jäsenet, mukaan lukien jäsenet jotka ovat liittyneet kunnissa joissa paikallistoiminta on kuollut jo pois tai henkitoreissaan.

Jatka lukemista ”Vasemmistoliitto kasvaa ja uudistuu”

Työttömän sosiaalinen paine vai joutenolon jackpot

Suomen talous on lähtenyt kasvamaan, mutta työttömän elämässä talouskasvun hedelmistä ei pääse nauttimaan, kun sanktioitu sosiaaliturvajärjestelmä kontrolloi sosiaaliturvan saamisen ehtoja työnhakuvelvoitteineen. Karenssit, kuntouttava työtoiminta ja säännöllinen työvoimatoimistoon ilmoittautuminen pitävät työttömän työnhakijan tiukasti yhteiskunnan kontrollissa. Jokaisen on kannettava oma kortensa kekoon – jos aikoo syövänsä – on juurtunut ajattelumme syvärakenteisiin.  Ossi Nymanin esikoiskirja Röyhkeys nosti julkiseen keskustelun keskiöön, miten työttömyydestä on soveliasta keskustella.  Ossi Nymanin asenne ei systeemiä nöyristele ja sehän herättää närkästystä.

Kuinka röyhkeää!

Jatka lukemista ”Työttömän sosiaalinen paine vai joutenolon jackpot”

Ideologisesti työtön ja turha moraalipaniikki

Ossi Nyman – pitkäaikaistyötön esikoiskirjailija onnistui synnyttämään valtamediamylläkän ja moraalipaniikin tasavallan Presidentti Sauli Niinistöä myöten. Hesari teki nuoresta kirjailijasta haastattelun, jossa lehden toimittaja kiteytti kirjailijan asenteen suhteessa työhön uusiokäsitteellä – ”ideologisesti työtön”.Juuri kirjansa myyntiin saanut esikoiskirjailija sai näin ”työn vieroksujan” kasvot, vaikka hän muissa medioissa, kuten MTV3:n studiossa kiisti Hesarin ja ylen välittämät väärät tiedot itsestään ja suhteestaan työn hakuun.

Mylläkkä jatkui, sillä Hesarin toimittaja – totta kai – todisti, että Nyman itse oli hyväksynyt hänen antamansa haastattelutekstin.  Näin voi käydä luku- ja kirjoitustaitoisellekin ihmiselle, kun hän lukee kunnioittamansa toimittajan tekstin, on ylpeä siitä, että pääsee oikein lehteen.  Mylläkkä paljastaa suomaisen yhteiskunnan ilmapiiristä, virkamieseliitin ajattelusta ja mediasta mielenkiintoisia asioita. TV:n ajankohtaisohjelmissa kuten A-studiossa ja aamu TV:ssä istuu tärkeän näköisiä herroja ja toimittajia, jotka pohtivat Ossi Nymanin ja hänen kaltaistensa uhkaa suomalaiselle yhteiskuntamoraalille.

Jatka lukemista ”Ideologisesti työtön ja turha moraalipaniikki”

Kansalaisten perusoikeuksien vastaisku – sotessa tuumaustauko?

Sosiaali- ja terveyspalvelujen markkinaehtoistaminen on edennyt ainakin 25 vuotta ja lujaa aitojen uusliberalististen aatteiden hengessä. Aikaisemmat hallitukset ja eduskunnat ovat vauhdittaneet sitä synnyttämällä muuta Eurooppaa houkuttelevamman terveys- ja hoivabisneksen voittokulun kentät tänne pohjolaan. Hallituksen sote uudistuksen kokoomuslaisen version piti sinetöidä tuon kehityksen lopullisuus niin pitkälle, että julkiset palvelut poistuvat bisnessektorin tieltä hankintalain säätämän ”tasa-arvoisen” kilpailutuksen kautta.

Jatka lukemista ”Kansalaisten perusoikeuksien vastaisku – sotessa tuumaustauko?”